Ako želiš pobijediti umor, zasuči rukave

Kad smo umorni, nismo svoji

Što je zapravo umor? Prvi, instinktivan odgovor na ovo pitanje mogao bi biti – nedostatak energije. Taj odgovor je svakako točan, ali možemo mu pridodati još jedan aspekt – višak negativne energije, i to u obliku razdražljivosti, nemira, nervoze i destruktivnih poriva koje usmjeravamo prema svojoj okolini i prema samima sebi.

Kad ste zadnji put ušli u žučnu raspravu s nekim, a da se ista nesuglasica mogla riješiti i mirnim putem? Kad ste zadnji put podigli glas na nekoga tko to realno nije zaslužio? Je li Vam se ikad dogodilo da potrošite više vremena i energije na brigu i nervozu zbog nekog problema, nego na rješavanje istog? Koliko često Vam nemirne misli ometaju koncentraciju i usporavaju Vas u svakodnevnim poslovima?

Kad Vam se sve navedeno događa – jeste li odmorni ili umorni? Odgovor nam je svima jasan. Umor nije samo posljedica raznih problema, već vrlo često i njihov uzrok.

Saznaj više

Zašto san nije dovoljan

San nije jedini način da se odmorimo, ali je jedan od najvažnijih, i pritom krucijalan za naše sveukupno zdravlje. O njegovoj važnosti dovoljno nam govori činjenica da ljudsko biće može duže izdržati bez hrane, nego bez sna.

Što se događa kad spavamo? Osim što naši vitalni organi i mišići dobivaju zalihe kisika, čiste se i obnavljaju, u našem mozgu regulira se razina hormona za normalno svakodnevno funkcioniranje. Između ostalog, snižava se razina kortizola – hormona stresa. U većini slučajeva, upravo višak tog hormona razlog je zbog kojeg “nismo svoji” kad smo umorni.

No, ne spavamo svi uvijek kako i koliko bismo htjeli. Čak i ako ulovimo dovoljno vremena za san, ne spavamo čvrsto i kvalitetno i budimo se umorni. U najgorem slučaju, čini nam se da smo se probudili još umorniji nego kad smo legli.

Kad tijelu nedostaje sna, osim destruktivnog stresa i razdražljivosti, događaju mu se i ovi problemi:

  • Sporiji metabolizam – da, nedostatak sna zaista “deblja”
  • Slabiji imunitet

Jedan od razloga zbog kojih se ovo može događati je nedovoljan unos vitamina i minerala, odnosno esencijalnih nutrijenata.

Saznaj više

Kakve veze imaju vitamini i odmor

Ovo nije toliko poznata činjenica, ali vitamini i minerali značajno poboljšavaju kvalitetu sna. U prvom redu, to su vitamini B skupine, zatim vitamini D,  E, magnezij, kalcij i željezo.

Vitamini i minerali potiču proizvodnju melatonina – hormona spavanja, i snižavaju razinu kortizola – hormona stresa. Pridonose normalnom radu živčanog sustava i pomažu tijelu da se opusti.

Da bi tijelo nadoknadilo nedostatak vitamina i minerala uz prehranu i dodatke prehrani ponekad mu je potrebno i po nekoliko mjeseci. No, taj proces je moguće ubrzati uz revolucionarnu metodu moderne medicine – intravenozne terapije.

Radi se o koktelima energije od čistih vitamina, minerala i aminokiselina koji se unose direktno u krvotok. Za razliku od nutrijenata koji se unose prehranom, 100 % sastojaka dopire do stanica. Sam tretman traje 30-60 min, a obnova energije, cjelokupna hidratacija, detoksikacija i skok raspoloženja događaju se odmah. Bez umjetnih dodataka, bez rizika i nuspojava.

Ako želite igrati na sigurno protiv umora – zasučite rukave i konačno se odmorite.

Saznaj više