Život bez migrena i glavobolja?

Migrene zauzimaju čak 6. mjesto kad govorimo o bolestima koje otežavaju svakodnevni život i aktivnosti. Možemo reći čak i da onesposobljavaju osobu jer mogu imati tolike jake popratne simptome da nerijetko trebaju zatražiti i hitnu medicinsku pomoć. Oko 25 % ih ima auru (neurološke ispade, najčešće poremećaj vida) koji traju i do 1 h dok sam napad migrene traje između 4 do 72 sata.

Znate li da od migrena boluju i djeca?

Migrene se smatraju nasljednim bolestima te djeca imaju dvostruko veću šansu da boluju od migrena ako im roditelj, pogotovo majka, boluje od migrena.

Iako imaju strašne posljedice na svakodnevno funkcioniranje osobe koja boluje od glavobolje ili migrena i mnogobrojno puta su shvaćene kao „izlika da se ne radi“, migrene su na trećem mjestu najčešćih prevalentnih bolesti u svijetu i njihovi napadi i učestalost se mogu itekako smanjiti.

Svaka četvrta osoba boluje od migrene ili glavobolje.

FDA je 2010. godine odobrila Botox za riješavanje migrena.

Danas postoje brojna znanstvena stručna i klinička istraživanja koja samo potvrđuju pozitivno djelovanje Botoxa na sve oblike glavobolja i migrena.

Botox djeluje i na migrene i na glavobolje tako da:

smanjuje učestalost pojavljivanja
smanjuje intenzitet napada
smanjuje težinu migrene
smanjuje bol prilikom napada
smanjuje broj dana uzimanja lijekova protiv migrena
smanjuje učestalost povraćanja uzrokovanih migrenama
smanjuje osjećaj da “slijedi još jedan napad migrene“
glavobolje ili migrene „nestaju“
ako se i jave, puno su blaže
Jeste li znali da je dovoljna samo 1 aplikacija Botoxa da migrene nema 4 mjeseca?

Cilj tretmana je da iskontroliramo simptome migrene ili glavobolje, da smanjimo učestalost i intenzitet napada, odnosno da ih sljedećih 4 do 6 mjeseci uopće nema.

Tretman izgleda tako da se, nakon pomno uzete anamneze klijenta i detaljnog kliničkog pregleda, aplicira Botox u točno određenim mjestima na čelu, vratu i ramenima. Sam tretman traje 15 do 20 minuta a učinak Botoxa (odnosno nestanak glavobolje ili migrene) 4 do 6.mjeseci. Nakon iniciranja Botoxa slobodno se vratite svojim obavezama.

Realna očekivanja

Podaci i iskustva su sljedeći: za preko 90 % pacijenata dovoljna je samo jedna aplikacija (samo jedan dolazak odnosno samo jedan tretman), 19,5 % će trebati doći po još jednu dodatnu aplikaciju (dodatnu dozu), a 0,5 % pacijenata će reći da migrene nisu nestale ali da su puno blaže ili da nisu zadovoljni rezultatom.

Zar zaista želite dočekati još jedan napad migrene?